Záchyt cigariet a liehu

13.03.2009 Bardejov

Dňa 12.03.2009 vo večerných hodinách vykonávali colníci SCÚ Bardejov kontrolnú akciu zameranú na kontrolu tovaru podliehajúceho spotrebným daniam a na vyhľadávanie tovaru, ktorý unikol colnému dohľadu.
V čase o 22.30 zastavila táto hliadka na štátnej ceste v obci Kapušany pri Prešove biely automobil značky Mercedes Sprinter imatrikulovaný v Ukrajine, ktoré viedol vodič ukrajinskej národnosti.
Vo vozidle, ktoré prevážalo ďalších občanov ukrajinskej národnosti, bolo bežnou kontrolou nájdených spolu 88 kusov spotrebiteľského balenia liehu a 300 kusov cigariet zn. Marlboro, pričom alkohol aj cigarety boli označené ukrajinskými kontrolnými známkami.

Vodič uviedol, že cestuje do práce do Česka, kam vezie aj svojich spolucestujúcich a že tieto cigarety zakúpil pre vlastnú potrebu a pre potrebu svojich kolegov, pričom colníkom nevedel predložiť žiadne doklady o nadobudnutí tovaru a o zaplatení cla a daní.

Keďže tento tovar nebol pri vstupe na colné územie Európskeho spoločenstva predložený colným orgánom k colnej kontrole, vzniklo dôvodné podozrenie z porušenia colných predpisov v zmysle § 71 ods. 1 Colného zákona a to spôsobom uvedeným v § 72 ods. 1 písm. a) citovaného zákona. Na základe týchto skutočností bolo vydané rozhodnutie o prepadnutí tovaru na mieste v prospech štátu a rozhodnutie o uložení pokuty vo výške 72 EUR (2 169 Sk).
Únik na cle a daniach bol vyčíslený spolu vo výške 280,22 EUR (8 442 Sk) Zabezpečený tovar bude následne zničený.

mjr. Ing. Renáta Kravcová
hovorkyňa Colného úradu Prešov
 

Vyberte región